Sandhammaren med Räddningsstation

Sandhammaren med Räddningsstationen och Skandinaviens äldsta bevarade räddningsbåt.

Båthuset.

Under sommarmånaderna står dörrarna öppna.

Föreningen R-S hissar Nya flaggan för första gången.

"Nya flaggan" är en kopia av originalet som fortfarande finns kvar, dock i privat ägo.
Båten är byggd i Köpenhamn år 1855 av skeppsbyggmästaren Ertmann Peter Bonnesen. Båten i Sandhammaren är den äldsta bevarade i Skandinavien (kanske i hela världen). Den anses också vara den livräddningsbåt som varit längst i bruk i världen (90 år).

Livräddningsbåten har en besättning av åtta roddare och en båtstyrman. Den dras till vattnet på en båtvagn av fem par hästar. Den kan ta tio - tolv nödställda över strandbränningarna och är självlänsande.

Den 8 december 1942 var sista gången räddnings-båten drogs ut för ett uppdrag.

Det finländska skeppet Ingeborg av Åbo led sjönöd utanför Mälarhusen, dit räddningsbåten drogs över land. Det var för höga vågor för att gå ut, och därför sköts i stället ett rep ut med raket och besättningen togs iland med den räddningskorg som ingick i räddningsutrustningen. Samtliga sju ombordvarande räddades.

Stationen togs i bruk med Sveriges första livräddningsbåt 1855 och låg då i Mälarhusen. 1891 flyttades den till Sandhammaren. När sjöräddningen startade i Kåseberga togs ny byggnad och ny motordriven båt i bruk där. Tack vare privata initiativ kunde den gamla båten stanna kvar på Sandhammaren i dåvarande Simrishamns kommuns museeverksamhet. 2006 övertog Ystads kommun det gamla museet och ansvaret för båten. Då bildades också intresseföreningen R-S. Föreningens uppgift är att ansvara för tillsynen av stationen, öppna portarna på våren och stänga på hösten samt visa museet.


Aktuellt under 2018.
Vi visar stationen hela året efter överenskommelse. Portarna öppnar i maj och stängs i september. Under sommaren öppnas grindarna alla fredagar under juli månad till mitten av augusti. Då finns någon i föreningen på plats klockan 13.00 till 16.00 och visar. 

Räddningsstationen håller även öppet för guidad visning
på fyrens dag den 19:e Augusti.
  
Har du frågor och funderingar eller har en grupp som vill bli guidad,
kontakta gärna
Margareta L Nörregård,0411-526130, 070-6694559 
eller maila r-s@sandhammaren.nu
Intresset har varit stort under sommaren och vi har haft fullt upp med att visa båten 
och berätta om den och Räddningsstationens historia på fredagarna när vi haft visning. 


Vill du bli medlem i föreningen?
Sätt in årsavgiften 100 kr på  Bankgiro: 5133-1007 eller Swish: 123 385 26 62. Ange namn, adress, telefonnummer och ev. mail-adress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar